Scroll Lock Tuşu Ne İşe Yarar?

Scroll Lock Tuşu Ne İşe Yarar?

Scroll lock, eski işletim sistemlerinde ekran kaydırmada yardımcı olan bir tuştur. Bu tuş ilk kez IBM tarafından geliştirilmiştir. Sonrasında ise klavyelerde kendine yer bulmuştur. Ancak yeni nesil klavyelerde bu tuşa rastlamak mümkün değildir. Bu tuş eski klavyelerde Pause tuşunun hemen yanında bulunur.

Scroll Lock tuşu eski klavye modellerinde aktif ya da pasif olduğunu belirtmek için de LED ışıkları ile kullanılabilir. Bu tuşun isminin yazılışı çok uzun olduğu için bazı klavyelerde Slk, ScrLk, ScLk olarak isimlendirilir.

Scroll Lock Tuşu Nedir ?

Bu tuş eski klavyelerde sıklıkla karşılaşılan bir tuştur. Yeni klavyelerde bulunmadığı için bu tuşun ne işe yaradığı merak edilir. Bilgisayar günlük yaşamda sıklıkla kullanılan bir cihazdır. Bilgisayarlar ile çeşitli fonksiyonlar da kullanılır. Bu fonksiyonlar bilgisayarların daha kolay bir şekilde kullanılmasına yardımcı olur.

Scroll Lock tuşu ne işe yarıyor konusu merak edilen bir konudur. Bu tuş yardımcı bir tuş olarak görev görür. Bu tuş özellikle bilgisayarların ilk kullanılmaya başladığı zamanlarda daha çok yardımcı olmuştur. Bilgisayarlar ilk piyasaya sürüldüğü zaman fare yoktu. Fare tuşunun gördüğü görevler klavye üzerinden gerçekleştirilmekteydi. Bilgisayar kullanıcılarının işini kolaylaştırmak adına bu tuş kullanılırdı. Scroll Lock tuşunun kelime anlamı kaydırma kilidi şeklindedir. Bu tuş aktif olduğunda bilgisayar içerisinde sağa sola ya da yukarı aşağı gitmek mümkün olurdu. Kilidin kapalı olduğu durumda ise yazma imlecini aynı şekilde hareket ettirmek mümkündü.

Scroll Lock Tuşu Neden Kullanılır ?

  • Bilgisayarın ilk çıktığı zamanlarda farelerin pahalı olması sebebiyle çoğu kullanıcı da fare yoktu.
  • Faresi olmayan kullanıcılar ise yön tuşları ya da klasörler ve uygulamalar sayesinde fare görevini gerçekleştirebilirlerdi.
  • Bilgisayarı olan fakat faresi bulunmayan kişiler şimdilerde garipsenebilir. Ancak o zamanlarda farelerin pahalı olması ve bu işlemin bilgisayar üzerinden yapılabilir olması nedeniyle fare alımı çok fazla olmamıştır.
  • Günümüzde Scroll Lock tuşu gereksiz bir tuştur. Çünkü yön tuşlarına basıldığı zaman bu işlemlerin otomatik bir şekilde yapılması mümkün.
  • Fakat Microsoft Office Excel gibi programlar hala bu tuşu kullanmaktadır.