Facebook reklamları Nedir? Nelerdir?

Facebook reklamları, işletmelerin Facebook’a yerleştirdiği ücretli tanıtımlarıdır. Bu size kendi sesinizle potansiyel müşterilerinize kendinizi tanıtma esnekliği sağlar. Ayrıca, sosyal ağın başlangıç kılavuzunda açıklandığı gibi, sizin için önemli müşteri kitlesine ulaşabilirsiniz.

Bu tanımın temel bileşeni “ücrettir”, Facebook reklamlarının temelinde belirlediğiniz toplam bütçe yatmaktadır. Herkes Facebook sayfasında ücretsiz olarak gönderi paylaşabilir, ancak yayınınızı kimin göreceğini asla bilemezsiniz.

Ücretli bir reklam, belirli bir demografiyi hedeflemenizi sağlar ve istediğiniz kadar spesifik veya geniş kitlelere sahip olabilme fırsatını size vermektedir.

Facebook reklam kampanyalarının çeşitli biçimleri mevcuttur. Ayrıca, aşağıdakiler de dahil olmak üzere ne kadar harcamak istediğinizi belirli optimizasyon seçenekleriyle belirtebilirsiniz:

1.Toplam miktar

2.Günlük bütçeniz

3.Sonuç başına maliyetiniz

Hangi kullanıcı eylemleri için ödeme yapmak istediğinizi bile belirleyebilirsiniz. Bu, Facebook"un yalnızca reklamınız istediğiniz şekilde çalıştığında sizden ücret alacağı anlamına gelmez, ancak sizi nasıl faturalandıracaklarını seçebilirsiniz, görüntüleme sayısı veya tıklama sayısına göre ücretlendirilme gibi.

Facebook reklamları neden önemlidir?

Sosyal medya pazarlamacılarının neredeyse % 96'sı, tüm platformlara kıyasla Facebook'un en iyi yatırım getirisi (ROI) sağladığını belirtiyor. Ve bunun için iyi bir sebep var, bu sebepler:

1.“Facebook” dünya çapında en popüler arama terimidir

2.Platformun 2,4 milyar kullanıcısı ve 7 milyondan fazla reklamveren var

3.İnsanlar günde ortalama 35 dakika kullanırlar

4.ABD'deki yetişkinlerin % 68'inin aktif bir hesabı var

Böyle bir erişimle, Facebook"ta pazarlamanın pahalı olacağını düşünürsünüz, ama değil. Facebook yalnızca maksimum harcama belirtmenize izin vermekle kalmaz, aynı zamanda başka bir platformda ulaşacağınız kitleye kıyasla aynı sayıda kişiye ulaşmak için sizden daha az ücret alır.

Özelleştirme

Facebook reklamcılığının en çekici unsurlarından biri özelleştirme potansiyelidir. Platform her kullanıcı hakkında çok fazla bilgi içerdiğinden, reklamlarınızı hayal edebileceğiniz hemen hemen her demografik özelliğe göre hedefleyebilirsiniz, örneğin:

1.Cinsiyet

2.Yaş

3.Medeni durum

4.Kariyer alanı

5.İlgi alanları

6.Konum

Ayrıca, belirli bir gönderiyi gören kitleleri özelleştirmek, müşteri edinme maliyetinizi azaltabilir

Facebook reklamlarının en iyi uygulamaları

Facebook reklamlarınızdan en iyi şekilde yararlanmak için, platformun kullanıcı davranışı açısından neyi görmeyi sevdiğini bilmeniz gerekir. Bu, üst sıralarda yer almanıza ve reklamınızı daha fazla kişinin önüne çıkarmanıza yardımcı olabilir.

1. Algoritmayı bilin.

Facebook, algoritmasını değiştirdiği için Google kadar kötü şöhretli değil, ancak yine de her değişiklik yaptığında bilgi için çığlık atan pazarlamacılar vardır. En önemli değişimlerden biri, Facebook'un 2018'in başlarında “anlamlı etkileşimler” güncellemesi olarak bilinen güncellemeyi yayınladığı anda gerçekleşti.

Platform, bu güncellemeyi markaları vurgulamak ve kullanıcılarının arkadaşlarından ve ailelerinden gelen gönderilere öncelik vermek için tasarladı. Aniden, Facebook’ta reklam göstermek çok daha rekabetçi hale geldi. İşletmeler, dikkat çekmek için kullanıcıların ilgisini çekmeye odaklanmaları gerektiğini çabucak öğrendi.

Facebook hala kullanıcılara “ilgi çeken hikaye gönderileri” göstermeyi hedefliyor. Bir gönderinin görüntülenip görüntülenmeyeceğine karar verirken, şu 4 şeye bakar:

Envanter: Bir kullanıcının feed'inde görünebilecek tüm olası içerik.

Sinyaller: Belirli bir gönderi hakkındaki tüm bilgiler. Bunlar, yayınlandığı zaman gibi pasif sinyallerin yanı sıra gönderinin beğeni sayısı gibi aktif sinyalleri içerir, beğeni ve yorumlar gibi.

Tahminler: Bir kullanıcının bir gönderi ile olumlu etkileşime girme olasılığı.

Puan: Öncekinden toplanan sayısal bir temsil 3 pozitif etkileşim şansını gösteren kategoriler.

Aktif ve pasif sinyaller, marka olarak kontrol edebileceğiniz tek metriktir. Bu, Facebook reklamları oluşturmadaki birincil hedeflerinizden birisidir, aldığınız beğeni ve paylaşım sayısını artırmak içeriğinizle etkileşime girebilecekleri anlamına gelir.

2. Kitlenizi tanıyın

Bir kitleyi yalnızca ihtiyaçlarını ve acı noktalarını biliyorsanız etkileşime girebilirsiniz. Facebook'ta sahip olduğunuz tüm olası özelleştirme seçeneklerine bakın ve hedef kitleniz için mümkün olduğunca çok soruyu yanıtlayın:

Üst düzey veya bütçeli ürünler satın alıyorlar mı?

Satın almadan önce ürünleri derinlemesine araştırma eğilimindedirler mi?

Kaç yaşındalar?

Eşleri ve/veya çocukları var mı? İlgi alanları nelerdir? Neye değer veriyorlar? Sağlık bilincine sahipler mi? Sürdürülebilir yaşamla ilgileniyor?

Sorularınızla spesifik olun. Facebook'un demografik verileri, belirli nitelik kombinasyonlarına göre hedeflemenizi sağlar.

Örneğin, uygun fiyatlı seyahat edenler için bir hizmet sunuyorsanız, reklamınızı geçen ay uçuş arama araçlarını kullanan kişilere gösterebilir veya farklı ülkelerdeki gençlik yurdu web sitelerini takip edebilirsiniz. Aynı zamanda kitlenizi arttırmak için Facebook paketlerimizi inceleyebilirsiniz.

3. Takipçilerinizin birbirleriyle konuşmasını sağlayın.

Yorumlar ve beğeniler harika, ancak kullanıcılar arası konuşmalar, etkileşimleri gerçekten devam ettiren şeydir. Facebook, insanların ortak ilgi alanlarına göre bağlantı kurmasına olanak tanır; bu, platformun var olmasının nedenlerinden biridir. Bundan yararlanın ve insanları sadece sizinle değil, düşüncelerini ve deneyimlerini sizlerin sahip olduğu kitleyle paylaşmasına izin verin.

Bunun nasıl çalıştığını görmek için, Facebook reklamlarının şu örneklerine bir göz atalım:

Misal #1: Bir kadın giyim perakendecisi, yeni bahar giyim serisini içeren bir fotoğraf galerisi yayınlar. Altında, metin okuyuculara sorar, “En sevdiğin bahar trendin nedir? A. Florals B. Kırpılmış kot pantolon C. Köylü gömlekleri D. Tulumlar.

Okuyucular cevap verir ve birbirlerinin cevaplarına yanıt vermeye başlar. “Çiçekler! tatlı dairemde çok şirin görünüyorlar. “Kırpılmış kotları seviyorum, ama asla uyan bir çift bulamıyorum.”

Bu tür işlemlerde 2 tane fayda vardır: Müşterilerinizin ilgisini de sağlayacak şekilde bilgi toplamanıza olanak tanır.

Bu, işletmeler arası (B2B) müşteriler için de çalışır. Birbirleriyle hiç tanışmamış olabilirler, ancak hizmetlerinize veya ürünlerinize olan ihtiyacı paylaşıyorlar, bu yüzden muhtemelen benzer profesyonel ikilemleri var.

Örnek #2: Bir sigorta sağlayıcısı, takipçilerine sunduğu avantajları açıkça paylaşır. Cevaplar, hangi ürünlerin - uzun süreli bakım sigortası veya sakatlık sigortası gibi - kişinin ihtiyaçları için en değerli olduğuna dair yanıtları ilettikçe tam anlamıyla kitlenin neye ihtiyacı olduğunu kısa sürede anlayacaksınız.

Bu konuşmalardan elde edilen istatistikler şirketiniz için altın bilgi olabilir, ve onları Facebook"ta tanıdığınızda ve konuştuğunuzda onlar için ek bir eyleme bile gerek yoktur.

4. Doğru kampanya hedeflerini seçin.

Facebook, daha geniş reklam kampanyalarının bir parçası olarak sitesinde reklamlar sunuyor. Bir reklam oluştururken yaptığınız ilk şey bir hedef kitlesi seçmektir. Ve bu hedef kitlesine Önerilen hedefleri gerçekleştirmek için denemeler yapmalısınız. Genelde yapılan etkileşimler şunları içerir:

1.Marka bilinirliği

2.Uygulama yüklemeleri

3.Müşteri adayı bilgilerinin toplanması (e-posta adresleri veya telefon numaraları gibi)

4.Gönderiyle veya Facebook sayfanızla etkileşim

Unutmayın, hedef kitleniz Facebook reklamları yayınlamak için ne kadar ödediğinizi etkileyebilir, bu nedenle işletmenize çok fazla değer sağlayacak hedef kitleler seçiniz.

5. Gönderi performansını takip edin ve buna göre ayarlayın.

Facebook, farklı gönderi stillerini denemenize ve hedef kitlenizin tepkisine göre stratejinizi değiştirmenize olanak tanır. Facebook Sayfanızın İçgörüler bölümüne göz atın ve reklam yayınladığınız günlerde meydana gelen değişikliklere bakın:

Hangi gönderiler beğenilerde keskin bir artışa veya düşüşe yol açtı?

Ücretli reklamlardan kaç beğeni geldi?

Hangi gönderiler benzersiz etkileşime sahipti?

Kitleniz fotoğraf veya video içeriğine daha iyi yanıt veriyor mu?

En önemlisi, bir sonraki reklamınızın tasarımını oluşturmak için bu bilgileri kullanabilirsiniz, çünkü hedef kitlenizin ilgisini çekmek istiyorsanız her zaman yenilerini oluşturmanız gerekir. Reklam tasarımınızı mümkün olduğunca değiştirerek geri dönüşlerden yararlanın.