Facebook Reklam Kütüphanesi

Facebook reklamları, bulundukları yerde müşterilerle tanışmanın harika bir yoludur. Ancak Facebook özel kitlenizi oluşturmak, teklif stratejinizi belirlemek, ve reklam öğenizi bir araya getirmek çok efor gerektirir. En başarılı reklamverenler, reklam kampanyasını yürütürken kendisine rehberlik etmesi için biraz araştırma yapmaktadır.

Reklamlara yaklaşımınızı araştırırken kullanabileceğiniz ücretsiz bir araç Facebook Reklam Kütüphanesidir.(şimdi resmi olarak Meta Reklam Kütüphanesi olarak bilinir). Bununla birlikte, diğer reklamverenlerin neler yaptığını görebilir ve kendi reklamlarınıza uygulamak için içgörülerüleri toplayabilirsiniz. Facebook sayfanızın veya profilinizin öne çıkmasını istiyorsanız Facebook paketlerimizi inceleyebilirsiniz.

Facebook Reklam Kütüphanesi nedir?

Facebook Reklam Kütüphanesi,Facebook"ta yayınlanan reklamlar hakkında detaylı bilgiler içeren aranabilir dijital veritabanıdır, Instagram ve diğer Meta platformları kendi içerisinde yayınlanan reklamlara dair veriler sunmaktadır. Daha önce yayınlanan reklamlar, seçimler, ve siyaset gibi reklamlar veritabanında bulunmaktadır ayrıca sadece aktif olan reklamlar değil, geçmişte yayınlanan her reklama da erişebilirsiniz.

Facebook Reklam Kütüphanesini neden ve ne zaman kullanmalısınız?

Reklam kütüphanesini kullanmak için birçok nedeniniz vardır. Örneğin, ilk kampanyanızı oluşturmaya ve başlatmaya hazırlanıyorsanız, kendi Facebook reklam stratejileriniz için daha önce yayınlanan reklamlardan ilham alabilmek adına her birine göz atabilirsiniz.Ayrıca fikirlerinizi doğrulamak ve hatta halihazırda devam eden kampanyalarınızı optimize etmenin yollarını aramak isterseniz her şekilde Öyle ya da böyle, Facebook Reklam kütüphanesine hızlı bir göz atmak, yaratıcı sonuçlar elde etmenizi sağlar ve kitlenizin tam anlamıyla nelerden hoşlandığını bilerek reklamlar çıkarsanız geri dönüşüm noktasında fazlasıyla tatmin edici sonuçlar alırsınız.

Facebook Reklam Kütüphanesi nasıl kullanılır?

İşletmenizle ilgili anahtar kelimeleri arayın

İşletmenizle ilgili reklamlar görmek istiyorsanız sektörünüz, markanız veya ürünlerinizle ilgili bazı anahtar kelimeler seçin ve sorguladığınızda karşınıza birçok firma ve o kelimeye yönelik reklam çıkmış kişisel hesaplar göreceksiniz. Bu size zaten orada olan dönüşüm hakkında bir fikir verecektir. Kendi iş öncelikleriniz için not etmek isteyebileceğiniz noktaları belirlemenize yardımcı olmanın yanı sıra size hangi kelimelere yönelik reklam çıkacağınıza dair yorumlarda da bulunur. Her bir kelimenin kendisine ait kitlesi vardır ve bunları bulmak son derece önemlidir.

“Hangi anahtar kelimelerin işe yarayacağından emin değilim?” bu tür bir soru soruyorsanız kendinize Reklam Kütüphanesine göz atmalısınız. Bir SEO aracı olmasa da, Reklam Kütüphanesinde kelime öbekleri bulmak için çeşitli anahtar kelimeler aratarak sizin kitlenize özel detaylı kelime ağacı elde edebilirsiniz sonra da bunu reklamlarınızda kullanabilirsiniz. Facebook sayfalarınızın öne çıkmasını istiyorsanız Facebook Sayfa Beğeni paketlerimize göz atabilirsiniz.

Rakiplerinize göz atın

Rakiplerinizle sürekli rekabet halindeyseniz ve daima ilginiz onların üzerinde oluyorsa veya reklamlarınızın neyle rekabet edeceğini görmek için rekabet ortamına göz atmak istiyorsanız, anahtar kelime araması yapmak yerine belirli Facebook sayfalarına ve reklamverenlere odaklanabilirsiniz.

Rakiplerinizin hangi reklamları yayınladığını görmek için, Facebook Reklam Kütüphanesinde marka adını arayabilir veya markanın Facebook sayfasını ziyaret edebilir,oradan reklamları görüntüleyebilirsiniz..

Örneğin,  X ürününde hangi organik cilt bakımı veya kozmetik markasının reklamını yaptığını görmek istiyorsanız, işletme sayfasını ziyaret edebilir ve “Sayfa şeffaflığı” bölümüne gidebilirsiniz.

Reklam kütüphanesine giderek X markasının adını aratın, Bu Sayfadaki Reklamlar bölümündeki seçenekleri kendinize göre ayarlayın ve aratın. Orada, sayfanın reklam yayınlayıp yayınlamadığına kontrol gerçekleştirebileceksiniz. X markası eğer reklam yayınladıysa veya daha önce reklam yayınladığını açıkça görebiliriz, bu reklamların ne olduğunu detaylı şekilde kontrol etmek için Reklam kütüphanesine giderek marka ismiyle aratabilirsiniz.

Her işletme sayfasının, tüm etkin reklamlarını listeleyen kendi Reklam yönetici paneli vardır. Bu durumda, X markasının yayınlanan reklamlarına göz atabilirsiniz. Diğer markaların reklamlarını da izleyebilme seçeneğine sahipsiniz, Eğer rakiplerinizde birden fazla etkin reklam varsa Reklam Kütüphanesi bunları reklamların yayınlandığı aya göre düzenler ve gruplandırır.

Reklamları ülkeye göre filtreleme

Uluslararası satış yapıyorsanız, büyük olasılıkla farklı konumlardaki müşteriler için farklı reklam kampanyaları yayınlıyorsunuz. Uluslararası satış yapmasanız bile, belirli bir coğrafi bölgeye odaklanmış olabilirsiniz. Öyle ya da böyle, reklam aramanızı ülkeye göre filtrelemek, sizinle ve hedeflemek istediğiniz bölgeyle alakalı reklam öğelerini görmenize yardımcı olur.

Belirli bir ülkedeki reklamları görmek için, ülkelerin listesini açmak zorundasınız bunun için açılır menüyü (solda) tıklayın. Seçtiğiniz ülkeyi kaydırıp bulabilir veya arama kutusuna istediğiniz ülkenin adını yazmaya başlayarak o bölge içerisindeki reklamlara erişebilirsiniz.

Reklamları belirli bir reklamverenin sayfasından ülkeye göre de filtreleyebilirsiniz. Örneğin, doğal cilt bakım markası X’in  başka ülkelerde yayınladığı reklamları görmek istiyorsanız markanın Reklam Kütüphanesindeki sayfasına gidip oradan filtre uygulayabilirsiniz.

Reklamları gösterimlere göre filtreleme

Facebook, bir kişi reklamınızı Ana sayfasında veya başka bir yerde her görüntülediğinde bir gösterim sayar. Bu etkili bir metriktir çünkü diğer reklamverenlerin kaç kişiyi hedeflediğini görebilirsiniz. Çok sayıda gösterim, büyük bir hedef kitle ,büyük bir bütçe veya her ikisi anlamına gelebilir.

Reklamları gösterimlere göre filtrelemek için ilk olarak X markasıyla arama gerçekleştirin. Ardından sağ taraftaki “Filtreler” düğmesini tıklayın ve açılır pencerenin altına “Tarihe göre gösterimler” yazan bölüme odaklanın.

Artık en çok gösterim alan reklamları görmek için bir tarih seçebilirsiniz. Tek bir tarih seçme olanağına da sahipsiniz, bir tarih aralığı belirleyebilirsiniz, “önce veya sonra, "Veya” sonra veya önce. Kış tatillerinde hangi reklamların en çok gösterime sahip olduğunu görmek istiyorsanız, Örneğin, Eylül"den Aralık"a kadar bir tarih aralığı seçebilirsiniz.

Facebook, Instagram ve Messenger reklam alanlarına bakın

Pek çok farklı Facebook reklamı türü vardır - aslında, Facebook"ta reklam vermek yalnızca reklamlarınızın Facebook içerikleriyle ve ana sayfadaki akışta göründüğü anlamına gelmez. Bazı reklamlar Hikayelerde görünür, sağ sütunda veya Messenger’da. Facebook (şimdi Meta) Instagram ve WhatsApp'ın da sahibidir ve Facebook reklamlarınızın Meta reklam ağı içindeki çeşitli platformlarda görünmesini seçebilirsiniz.

Reklam Kütüphanesi aracılığıyla reklamlara baktığınızda, her birinin hangi reklam ve yerleşim türlerinde yer aldığını görebilirsiniz. Reklamın detaylarını görmek adına üzerine tıklayın ve görüntülenen reklam ayrıntılarına bakın. Reklam eğer aktifse Aktif olduğunu belirten bir yazı göreceksiniz.

A/B Testi ile Farkı Belirle

Facebook Reklam Küütphanesi ile ilgili en güzel şeylerden biri, markaların A/B test için kullandığı aynı reklamın farklı sürümlerini kolayca görebilmenizi sağlar.

A/B testi - e-posta pazarlaması, tek yaprak sayfaları vb. dijital pazarlamanın diğer birçok yönü gibi - Facebook kampanyasının başarısı için çok önemlidir.

Farkı tespit etmek zorunda olduğunuz çocukken yaptığınız sınavlar gibi, göreviniz test edilen unsurları belirlemek olacak.

Farklı kopya, aynı görüntü?

Farklı harekete geçirici mesaj?

Facebook, bir sonraki reklamınız için A/B testine yönelik reklam özelliklerinden oluşan bir kontrol listesi oluşturmayı gerçekten hızlı ve kolay hale getiriyor.

Eğilimleri ve uzun süre yayınlanan reklamlardaki etkileşimi görün

Facebook Reklam Kütüphanesine göz atmak için biraz zaman harcarsanız, sonunda tasarımdaki trendleri yakalayacaksınız, Yerleşim, teklifler, ve dahası.

Diğer markalar birden fazla resimli reklamları, resim reklamları, slayt gösterisi reklamları,video reklamlarını kullanıyor mu? hepsinin detaylarını oradan öğrenebilirsiniz.

Bu, hedef kitlenin olumlu bir şekilde nereye eğilimli olduğu konusunda harika bir rehber olabilir..

Ayrıca uzun süredir hangi reklamların yayınlandığını da görebileceksiniz - bu da hala etkileşim aldıkları anlamına gelir!

Bunu, reklamın ilk ne zaman yayınlandığını kontrol ederek bulabilirsiniz..

Facebook bu bilgileri tam anlamıyla gösterir, bu yüzden bu bilgiyi asla göz ardı etmemelisiniz.

Reklamın ne kadar iyi performans gösterdiğine dair inanılmaz derecede değerli bir içgörü sunmaktadır her bir işletme sahibine.

Uzun süre yayınlanan aktif reklamlar, Facebook kullanıcılarıyla çok iyi etkileşim gösterdiklerinin bir göstergesi olabilir.

Sadece platformdaki trendlere karıştırmak için, Facebook Reklam trendlerinde başka bir stratejik açı yakayabilirsiniz: Net bir eğilim tespit etmek, tamamen farklı sonuçlar oluşturmak için bir fırsat oluşturabilirsiniz.